26. september 2020

Kringsjå i Stasjonsveien

Kringsjå ble opprinnelig bygget som jakthytte i 1926 etter at tomten ble skilt ut  fra Rotnes Bruk (daværende eier het grosserer Georg Jensen) Stavemåten den gangen på huset var Kringsjaa. Den har senere blitt ombygget og restaurert i 1948/1995/1996 og fungerer i dag som bolig.

Eiendommen er i dag svært vakkert opparbeidet, og den gamle tømmerstilen er vel ivaretatt.

I 1948 ble det  bygget murer rundt store deler av eiendommen.

Det ble i 1962 ekspropiert 400 kvm av eiendommen av Nittedal Kommune. Dette grunnet omlegging av Stasjonsveien.

Kringsjå ligger ved innkjørselen til Nittedal stasjonsby, på en fremskutt rygg i lisida. Det er et anlegg i nasjonal tømmerhusstil. Hovedbygningen og annekset har enhetlig preg. Anlegget er et fint eksempel på den nasjonale stilen som preget mye av fritidsbebyggelsen i perioden.

Etter at Gjøvikbanen kom ble området rundt Nittedal stasjon attraktivt som rekreasjonsområde.

Anlegget her representerer det øvre sosiale sjiktet i kategorien. Så godt bevart miljø som dette er ikke lenger vanlig. Det har kulturhistorisk betydning fordi det gjør den eldste historien til stasjonsstedet lesbar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *