Jaktslottet Råsjøen

Råsjøen
 
Råsjøens historie som skogssamfunn går vel 300 år tilbake i tid. "Raasjøskog" var den gang kongealmenning. Hele området var en viktig arbeidsplass og et eget lite samfunn, med seter; sagbruk, smie, egen kraftstasjon, skogshusvær; staller m.m. I perioder var det grendeskole her. På det meste var det 50 - 60 mann og ca. 30 hester i arbeid i skogen og på sagbruket. De siste stokkene gikk gjennom saga i 1947. I dag er Råsjøen midtpunktet i et flott turterreng.
 
Råsjøen
 
Jaktslottet Råsjøen ble bygget i årene 1910 - 1916 av familien Fearnley på Aas Gård og som fritidsbolig. I perioder har stedet likevel blitt benyttet som fast bolig, blant annet fra starten av 1. verdenskrig og ti år frem i tid. Mange kjente mennesker har besøkt stedet, blant annet den svenske forfatteren og nobelprisvinner Pär Lagerkvist som skrev deler av sin roman "Barabbas", og vår tids store skihelt Bjørn Dæhlie. Blant andre kjente gjester kan vi finne Salman Rushdie og William Nygaard.
 
Filmen "Bør Børson 2" ble spilt inn i sin helhet her i begynnelsen av 80-tallet, med Rolf Wesenlund i hovedrollen, og dagens eier Thomas N. Fearnley som gårdsgutt.
 
En rekke kjente malere har også malt bilder fra de vakre omgivelsene.
 
I 1992 mottok ekteparet Fearney Nittedal kommunes kulturpris "for sin forvaltning av kulturverdier og åpenhet til å dele disse med befolkningen."
 
Jaktslottet blir nå hovedsakelig benyttet av spise- og overnattingsgjester. De vakre omgivelsene gjør at de færreste har dårlig tid med å komme seg vekk herfra.
 
Vi anbefaler at man seg en tur hit på fottur eller kanskje aller best med sykkel.
 
Utleie:

Aas Gaard, utleie lukkede selskaper samt Jaktslottet Raasjøen

1488 Hakadal
Tlf: 67 07 52 05
Mob: 95 80 67 22 / 95 80 67 21

www.fearnley.no
 
Råsjøen
 
Raajøstua
 
I vintersesongen er Råsjøstua et yndet turmål for mange skigåere. Her kan man blant annet få kjøpt elgpølse og drikke. Hytta var opprinnelig stall på Råsjøen.
 
Les mer om Raasjøen og Raasjøstua her. Se også egne hjemmesider fearnley.no
 
 

Finn frem:

 
{jamap target_lat='60.203397' target_lon='10.829676' to_location_info='Råsjøen' maptype='normal' map_width='700' zoom='15' toolbar_control_display='1' display_overview='1' }
 
Råsjøen
 
Råsjøen
 
Råsjøen
 
 

Om oss

Nittedalsporten.no er utviklet og drives på fritiden av  Håkon Røvang.

Sidene er laget for å vise det komplette tilbud som finnes i Nittedal både innen næringsliv, frivillig arbeid, kultur, kirke,  friluftsliv, idrett, barnehager og skoler.

Det fokuseres spesielt sterkt på historisk stoff, friluftsliv og severdigheter i bygda.

Du er her: Hjem Jaktslottet Råsjøen