- Detaljer
- Kategori: Kultur
I Nittedal Sentrum finner du bygdas nye kulturhus, Kulturverket Flammen.
Med realiseringen av Kulturverket Flammen starter en ny tidsregning for kulturlivet i Nittedal. Bygdas nye storstue gir gode og etterlengtede fasiliteter, både for utøvere og publikum. Flammen inneholder to kultursaler med støttefunksjoner. Huset inneholder også et nytt og meråpent bibliotek, kulturskolelokaler, ungdomslokaler og minglearealer. Romprogram og profil har blitt til i nært samarbeid med brukerne, det frivillige kulturlivet i Nittedal.
Kulturhuset inneholder:
Kultursal med 350 plasser i amfi og inntil 600 ved flatt gulv. I tillegg en mindre sal med inntil 200 plasser. Salene skal innredes for å ivareta både sceniske krav og kunne benyttes som livssynsnøytrale seremonirom.
Fremtidsrettet og moderne bibliotek som en møteplass for alle aldre og hele bygda
Kulturskole- og øvingslokaler
Arealer for ulike ungdomsaktiviteter
Utstillingsarealer for kulturarv og kunst.
Hjemmeside >>
Om biblioteket
Fra vestibylen på plan 1 er det direkte atkomst til biblioteket som sammen med vestibylen danner husets hjerte. Biblioteket er organisert med et samlet servicepunkt for informasjon, billetter og mulighet for enkel kaféservering henvendt mot vestibylen. I innggangspartiet, er det lagt til rette for tidsskrifter, avis og enkel servering i direkte tilknytning til vestibylen.
FINN FREM:
Adresse: Borghild Rudsvei 3 - 1482 Nittedal
- Detaljer
- Kategori: Kultur
![]() |
Mel: Flickorna i Småland Tekst: Bjørg Christiansen Når undergangen er passert
Og vi som holder hus her
Når mørket faller på - og så tar vi siste strofa om igjen… Så ta naboen i handa - SKÅL! |
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
- Detaljer
- Kategori: Kultur
”Kjerringa med Staven” ble stiftet 1976 og er det eneste registrerte folkedanslaget i Nittedal kommune.
Navnet som laget fikk, har bakgrunn i at de første faste danseøvelsene hver mandag ble holdt øverst i bygda, på det som den gang het Folkets Hus i Hakadal. I dag holder vi til på Utheim Grendehus i nærheten av Nittedal stasjon.
Helt fra starten har vi vært medlemmer i Norges Ungdomslag, og fra 1981 medlem i SAFA (Samarbeidsorganet for Folkedans og Folkemusikk i Akershus). Fra 2003 er SAFA vår eneste kontakt, noe vi har stor glede og nytte av.
Gjennom alle år har vi hatt en stabil voksenring med ca 40 aktive medlemmer. Vår første barnering fikk vi så tidlig som i 1978, men her har stabiliteten variert mer. Derimot holdes det kurs for barn hvert semester sammen med mor og far eller andre i familien. Kontaktperson er Kjersti Gullvåg Hasle, tlf. 67071078.
Så langt vi har hatt kapasitet til det og interessen har vært til stede, har vi arrangert kurs i gammel- og/eller folkedans.
Hver uke øver vi på de vanligste gammeldansene og turdansene, synger og danser fra vår rikholdige sangskatt. Introduksjonen har hele tiden lagets medlemmer selv tatt seg av.
Utallige er de oppvisninger vi har hatt i årenes løp på skolene og institusjonene i bygda vår og ved andre tilstelninger og arrangement både i kommunene og utenom. De fleste har bunader ved oppvisninger, men det er ingen betingelse å ha bunad for å være medlem i KMS.
Vi har deltatt ved en rekke Noregs Ungdomslags- stevner her hjemme og på Nordleikstevner i de andre nordiske landene, Island medregnet. Her kan også nevnes vår kontakt med danselagene i Nittedal vennskapskommuner i Sverige, Danmark og Finland, som vi har gjestet flere ganger.
Med hilsen Anne Hval Jensen.
- Detaljer
- Kategori: Kultur
Kjerringa med staven,
høgt oppi Hakadalen.
Åtte potter rømme, fire merker smør,
såleis kinna Kari, Ola hadde før.
Kjerringa med staven.
Kjerringa med kjeppen,
hoppa over bekken,
og så datt ho uti, og så var ho blaut,
og så gikk ho heimatt, og så fikk ho graut.
Kjerringa med kjeppen.
Kjerringa me sleiva,
satt høgt oppi kleiva,
og så vart ho vare jutulad'n då,
jammen var det kara' før i verda og.
Kjerringa med sleiva.
Kjerringa med turua,
satt høgt oppi furua,
og så kom ein hare hoppande forbi
Han sa, sit du bare, tiritiriti.
Kjerringa med turua.
Kjerringa ho stridde,
så kom ein fyr og fridde,
vil du vera kjerring, skal eg vera mann,
vil du koke kaffi, skal eg bera vann.
Kjerringa ho stridde.
Kongsvangsskog
Denne landskjente melodien var utbredt rundt om i landet for flere hundre år siden. Teksten finner en imidlertid først nedtegnet fra midten av 1800-tallet. Sagnet forteller at "kjerringa med staven" holdt til på Kongsvangskog - som da var seter. Opphavet til visa skal være at de fra Kirkeby gård i Hakadal og bygdene omkring hadde kuer i Kongsvangskogen. Bøndene klagde ofte over at de fikk for lite smør i forhold til melkemengden. Etter sagnet bodde kjerringa her sammen med Ola.
Teksten ble skrevet ned første gang av Ludvig Mathias Lindeman på midten av 1800-tallet. Melodien ble trykket første gang i Paris under navnet "Bondedans fra Bergens Stift i Norge". Tonen er troleg flere hundre år gammel.
Fra Bygdebok for Nittedal og Hakadal.