14. juni 2024

Nittedal Jordstasjon

Nittedal Jordstasjon (Nittedal Teleport) som ligger nord i Hakadal, drives av Telenor Satellite Broadcasting. Omtrent 75 systemingeniører og operatører jobber døgnkontinuerlige skift ved stasjonen.

Den er en av de større i Europa, og kommuniserer med mange satellitter både radio, TV, telefoni og data. Anlegget har noe over 50 antenner for opplink til, og nedlink fra, diverse satellitter. De største på 18 meters diameter.

Jordstasjonen overfører TV/Multimedia koding og distribuerer 24 timer i døgnet. Herfra overvåkes og styres alle TSB’s aktiviteter.

Jordstasjonen i Nittedal er mellomstor i Europeisk sammenheng, men er likevel en av de større når man snakker om kapasitet. Den overfører blant annet alle TV- og radiokanaler vi får gjennom parabolanleggene fra de nordiske satellittposisjonene. I tillegg kommer en mengde annen kommunikasjon både rettet mot forbrukermarkedet og profesjonell datatrafikk.

Programmer sendes opp til satellittene Thor III, Thor 5 og Thor 6, og stasjonen har samtidig senderoppgaver for det nye, digitale bakkenettet for fjernsyn. Ved Nittedal overvåkes kvaliteten i Norkrings og Canal Digitals fjernsynssendinger i Norden.

Telenors jordstasjon i Nittedal ble etablert i 1986, og feirer 35 års jubileum i 2021.

Kilder: Wikipedia, Elektronikkbransjen, Telenor SBC

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.