21. mai 2024

Mølleparken

De fleste raser forbi Mølleparken på Rotnes Bruk med bil langs Hadelandsveien, uten å ta seg tid til å ta seg en liten stans for å beskue dette området. Mølleparken huser i dag en rekke bedrifter. Som det fremgår av navnet, ble hovedbygningen tidligere benyttet som mølle, og var faktisk en av landets mest moderne og produktive handelsmøller.

Når man rusler her langs Nitelva, er det lett å tenke seg hvilken aktivitet det var her for femti år siden. Mølla hadde sine velmaktsdager fraca 1930 da møllene stadig ble utvidet inntil den i 1960 ble lagt ned. Mølleparken som er en del av Rotnes Bruk har for øvrig vært et kompleks av flere møller og sagbruk, med nedskrevet historie tilbake til 1597. Det var også en stangjernshammer på området, man kan fremdeles finne slaggrester i grunnen, samt rester av fundament for vannhjulet.

molleparken-foss

Det foregikk for øvrig tømmerfløting frem til 1957. På C. Ankers tid ble tømmeret faktisk fløtt oppover Nitelva fra Glomma. Hester trakk tømmeret mot strømmen fra elvebreddene.

Etter 1960 har lokalitetene vært benyttet til ulike formål. Fram til 1964 av en dansk plastprodusent, deretter holdt Norosol til der i 15 år med flere ombygninger og forbedringer.

Nå er det som tidligere nevnt en rekke forskjellige bedrifter som holder til i bygningene.

molleparken-2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.