14. juni 2024

Kjersti Wexelsen Goksøyr

Kjersti Wexelsen Goksøyr er blant landets ledende billedhuggere, og har de senere årene stått for flere store utsmykningsoppdrag, blant annet utsmykningen av det nye Regionssykehuset i Trondheim. Til dette oppdraget hadde hun med seg døtrene Heidi og Kristin. Det mest kjente er dog monumentet over Sigrid Undset i Stensparken i Oslo.

Kjersti Wexelsen Goksøyr er født i Oslo i 1945, og har vært bosatt her i Nittedal fra 1972. Hun er gift og har 6 barn, hvorav Heidi og Kristin også har blitt kjent for sin kunst. Hun er utdannet fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens kunstakademi. Hun har også vært på studiereiser i Hellas, London og Egypt.

Hun hadde sin første separatutstilling i Unge Kunstneres Samfund i 1983, og har hatt et titalls separatutstillinger. Hun har vært representert på Høstutstillingen 11 ganger, første gang i 1978.

I 1988 vant hun en konkurranse om den tidligere nevnte Sigrid Undset-statuen i Stensparken. For henne ble det et veiskille: etter den tid har hun kunnet leve av kunsten.

Med årene har hun vunnet flere konkurranser og skapt seg et navn. Dronning Sonja har blant annet kjøpt en av hennes skulpturer som gave til president Václav Havel. Da Nelson Mandela ble tatt i ed som president i Sør-Afrika, ga den norske regjeringen ham et løvehode signert av henne. I Haugesund har hun utsmykket en ti meter lang mur med fruktbarhetssymboler. Enda tydeligere er inspirasjonen i skulpturen «ufødt løve». På avstand ser den ut som en svart stein; når man kommer på nært hold av den ser man antydningene til øyne, snute, ører.

Hun er innkjøpt av bl. a. Nasjonalgalleriet, Stortinget og Slottet. På Romerike har hun bl.a. hatt utsmykningsoppdrag på Skedsmo Videregående Skole.

I 2001 fikk hun Nittedal kommunes kulturpris for sine arbeider som billedkunstner. I år er det hun som har laget bronsestatuen som skal deles ut av Akershus Fylkeskommune når de for første gang skal dele ut «Likestillingsprisen 2002».

Hennes første kunstverk i bygda vår, «Møte», ble avduket lørdag 16. september 2006 foran Døli pleie- og omsorgssenter.

Hjemmeside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.