21. mai 2024

Nittedal på langs på ski

Når forholdene er lagt til rette for det med nok snø kjøres det opp skiløype langs hele Nittedal. Denne turen kalles også «bygdeløypa», og er en vakker reise gjennom kulturlandskapet i Nittedal. Selv om det går litt oppover og nedover på jordene i starten, er turen på ca 17 km relativt enkel å gå. Her er det nesten fritt for granskog, men desto mer åker, eng og bebyggelse. Underveis passerer du både en kirke, gårder og utegående hester.

Turen starter på Slattum på østsiden av Riksvei 4 og går først nordover på vestsiden av Nitelva. Etter noen få kilometer krysser du elven, og fortsetter – fortsatt i nordlig retning – på østsiden. Etter å ha krysset et par veier er du fremme ved Spenningsby. Oppover jordet til høyre er det forbindelse til løyper innover til Spikertjern og Romeriksåsene, men du går videre nordover til bygdeveien like ved Hakadal kirke.

Fra kirken er det ikke langt til Glitre, som er et fint utgangspunkt for turer oppover i Romeriksåsene, men du krysser veien og følger løypa nordvestover. Fortsatt befinner du deg på østsiden av både riksveien og elven, som nå går over til å hete Hakadalselva.

Du passerer bebyggelsen ved Tøyen, der det foruten boliger er matbutikk. Her er det altså mulig å få litt påfyll av mat og drikke, forutsatt at du passerer i åpningstiden.

Ved Mork, like ved golfbanen, krysser du riksveien, og da er du straks fremme ved Elnes, der du eventuelt kan fortsette inn i Nordmarkas skiløyper.

Kilde: Skiforeningen.no