14. juni 2024

Borghild Rud

Borghild Rud var en av våre mest betydningsfulle illustratører. Gjennom et langt liv var hun aktiv som bokillustratør, grafiker og maler. Først og fremst kjenner vi henne som illustratør av Alf Prøysens tekster.

Borghild Rud ble født i Ringsaker 20. mars 1910. Allerede 16 år gammel debuterte hun på høstutstillingen med et portrett av sin mor. På denne tiden var hun elev ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hun fortsatte deretterStatens Kunstakademi under Halfdan Strøm og Jean Heiberg. Hun var aldri i tvil om hva hun ville gjøre: Borghild Rud ville tegne. Og det fortsatte hun med hele sitt liv. Hun tegnet i mange år for Arbeidermagasinet/Magasinet for alle hvor broren Nils Johan Rud var redaktør. Hun leverte bortimot tusen tegninger til Alf Prøysens lørdagsstubber i Arbeiderbladet, og ble faktisk Prøysens faste illustratør. Det oppsto et nært og fint samarbeid som varte i nærmere 20 år. Selv sa Borghild Rud at det var en helt spesiell forståelse mellom de to.

teskjekjerringaHun hadde alltid et spesielt forhold til det å illustrere barnebøker, og har gitt form til utallige av barnelitteraturens skikkelser; mest kjent er kanskje Prøysens Teskjekjerring. Ellers var illustrasjonsoppgavene både mange og varierte. Hun illustrerte Garborgs «Haugtussa», Hamsuns Markens grøde og Asbjørnsen og Moes eventyr. hun illustrerte en samling legender som hun også laget tekstene til – og illustrerte flere barne- og ungdomsbøker. Dessuten deltok hun på høstutstillingen en rekke ganger.

Borghild Rud var bosatt i Nittedal gjennom mange år, og hun mottok i 1977 Nittedal kommunes kulturpris.

Borghild Rud døde 25. juni 1999, og er gravlagt ved Nittedal kirke.

I anledningen av at det i 2010 var 100 år siden Borghild Rud ble født, ble det opprettet en flott nettside med presentasjon av kunstneren. Her kan man se mange bilder og illustrasjoner fra hennes store produksjon:

http://www.borghildrud.no/

Kilde: NRK, Skolefjernsynet og Store Norske Leksikon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.