14. juni 2024

Gamle Hadelandsvei

Den gamle Hadelandsveien ble benyttet til slutten av 1700-tallet. Strekningen fra Oslo forbi Disen gård er borte, men gjennom Lillomarka er den fortsatt synlig.

Den starter ved kastesteinen, går mellom Årvollåsen og Storhaug over Badstubråten. Nordvest for Alunsjøen passerer den De Gothalfske kobbergruver og fortsetter over Evensetervadet, krysser Bispebekken i Bispedalen.

Den følger tidvis Lilloseterveien til Lilloseter og videre inn i Nittedal via Laskerud til den ender ved Harestuvannet på Hadeland.

Gamle Hadelandsvei ble aldri noe mer enn en kløv- og ridesti og ble ca. 1790 erstattet av den Kongelig Bergensvei som går langs Steinbruvannet på Grorud.

Kastesteinen nær Stig ligger ved den Gamle Hadelandsveien. Slike steiner eller «varp» kunne ha flere formål. De veifarende skulle alltid kunne kaste stein eller pinne på disse. De skulle dermed få lykke på ferden.

Men hensikten kunne også være å markere et veidele på denne måten, og den gamle seterveien til Linderudseter tok av til venstre her.

Kilde: Kulturminneguide. Vandringer i bydel Bjerke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.