21. mai 2024

Kringsjå i Stasjonsveien

Kringsjå ble opprinnelig bygget som jakthytte i 1926 etter at tomten ble skilt ut  fra Rotnes Bruk (daværende eier het grosserer Georg Jensen) Stavemåten den gangen på huset var Kringsjaa. Den har senere blitt ombygget og restaurert i 1948/1995/1996 og fungerer i dag som bolig. Eiendommen var svært vakkert opparbeidet, og den gamle tømmerstilen er vel ivaretatt.

I 1948 ble det  bygget murer rundt store deler av eiendommen. Det ble i 1962 ekspropiert 400 kvm av eiendommen av Nittedal Kommune. Dette grunnet omlegging av Stasjonsveien. Etter at Gjøvikbanen kom ble området rundt Nittedal stasjon attraktivt som rekreasjonsområde.

Anlegget her representerte det øvre sosiale sjiktet i kategorien. Så godt bevart miljø som dette er ikke lenger vanlig, så det er uforståelig at Nittedal Kommune har akseptert at det høste 2020 fjernes.

Eiendommen hadde kulturhistorisk betydning fordi den gjorde den eldste historien til stasjonsstedet lesbar. Det er derfor svært synd at dette har blitt revet høsten 2020 for å gi plass til nye boliger, nok en gang har bygda mistet et verdifult historisk hus. Huset er plukket ned, og ny eier håper å få bygd det opp igjen på ny tomt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.