22. juli 2024

Veidemannsarven

Er du interessert i småviltjakt, finnes det et par spennede bøker fra våre områder.

Den første boken heter «I Gruvelias Skygger, Småviltjakt ved storbyens terskel». Denne boken handler om jakt i Nordmarka, i hovedsak området rundt Ørfiske.

I denne boken omtaler forfatteren som heter Bjørn Norstrøm sin oldefar som var født inne i Skjerpet ved Ørfiske og derav bar navnet Josef Skjerpet (Jensen).

I sin bok nr. 2 som heter «Veidemannsarven» er det også en del fortellinger fra dette området ned både jakt og overtro. Mange av disse fortellingene er overlevninger fra forfatterens oldefar.

På boka «Veidemannsarven» sin forside er det bilde av forfatterens før nevnte oldefar, Josef Skjerpet, og dette bildet er morsomt siden det ble tatt rundt 1900 og viser datidens jaktantrekk.

Forfatteren Bjørn Norstrøm (f. 1944) er i sitt daglige virke forvaltningskonsulent i OBOS, og er bosatt på Ammerud nord i Groruddalen, med Lillomarka og Nordmarka som nærmeste nabo.

Gjennom oppveksten på Oslos nordlige østkant var veien kort til Nordmarka, og han lærte tidlig å sette pris på denne perlen av villmark. Norstrøm er en svoren Bretonmann, og med sine to bretoner er han aktiv prøvedeltaker på fuglehundprøver. Han er en allsidig jeger, men det er skogsfugljakt med hund som er den store lidenskapen.

Er du veldig interessert i småviltjakt, har forfatteren også skrevet boken «Småviltjegeren». I denne boka forteller forfatteren om sine erfaringer som jeger. Han er opptatt av at jakta skal drives så humant som mulig og at det skal tas hensyn til mangfoldet i norsk fauna. Boka inneholder også faktastoff om vilt og jakt, samt gode råd og tips.

Førstnevnte bok er også tilgjengelig i Nittedal Bibliotek.
For tiden er bøkene kun tilgjengelig via antikvariater.