14. juni 2024

Bondehytta ved Ørfiske i Nittedal

Bondehytta Nittedal Ca 1918-1920

Bilde fra hytta tatt mellom 1918 – 1920.

BUL eier Bondehytta som ligger ved Ørfiske i Nittedal. Den er mye brukt av lagsfolk både sommer og vinter. Hytta kan også leies av andre.

Om hytta

Bondehytta i Nordmarka er ei av lagshyttene til Bondeungdomslaget. Hytta ligger idyllisk til som et lite slott i lia nord for Ørfiske i Nittedal kommune, og her har lagsfolk i årtier koplet av fra stress og mas i byen. Det er flott turterreng og badevann like ved hytta.
Hytta har fast sengeplass til om lag 20 personer, og flere om en ligger på flatseng i stua, eller i telt. Kjøkkenet er godt utstyrt med elektrisk komfyr, og det er servise til mer enn 30 personer. Hytta har strøm og utedo. Vann hentes fra den elektriske vannposten like utenfor døra.

Historikk

Bondeungdomslaget kjøpte Bondehytta i 1917, men hytta ble trolig bygd så tidlig som  på 1870-tallet som jakthytte. Det var den andre hytta laget eide, siden en allerede året før hadde kjøpt hytte i Røkleiva vest for Tryvann. Bondehytta ble kjøpt av Kristiania Kommunale Kontorfunktionærers Sportsforening for kr 12 000 inkl. elghodet. Elgen henger fremdeles i storstua i hytta i dag, nesten 100 år senare.

I 1919 bevilget laget penger til tilbygg og ny innredning. For sommersesongen 1921 kunne en vise til 700 besøkande (!).

Hytta har vært viktig for det sosiale livet i laget hele tiden. Her har det blitt avholdt kurs, møter, fester, ulike sportstilstelninger, jonsokfeiring og mye mer.

Kilde:BUL’s hjemmside, gammelt foto fra Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane. Fotograf Kristian Berge.

Bondehytta Nittedal

Hytta i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.