22. juli 2024

Busterudvangen på Romeriksåsen

Busterudvangen er en av de gamle setervanger i Romeriksåsene og ligger i Gjerdrum kommune. Den ligger vakkert til i den dype skog, og den historiske vangen er fremdeles godt hevdet i terrenget. Dette er en av de få seterstedene som ikke har navn etter en gard i bygda. Navnet Busterud betyr sannsynligvis en rydning der det er «bustegras», som kan være en bestemt plante eller utrykk for et skralt beite.

Rydningen var i alle fall god som setervang, og blir nevnt allerede tilbake i 1780. Tømmerhytta som står der i dag ble reist ca 1920 og ble benyttet av skogsarbeidere. Det var overnattingsplass for fire mann. Fra 1970-årene er hytta utlånt til Gjerdrum O-lag. Rundt Busterudvangen er det fortsatt en åpen gressslette. Fin lekeplass for barna. I tillegg er det ferdig bålplass rett ved siden av hytta. Om vinteren er det servering i helgene. Det går løype og sti til Busterudvangen.

Tur-rute fra Nittedal: Følg blåsti fra Askveien. Det er god stigning det meste av stien, så med barn bør man legge inn pauser. Et alternativ er å ta en avstikker til Flabben på tur opp eller ned. Man kan lage en heldagstur av dette ved å gå fra Busterudvangen til Spikertjernhytta og deretter gå ned blåsti til Spenningsby. 

Kilder: Vitalposten.no og Friluftsgruppa Utsyn og Gjerdrum historielag.