I 30, 40 og 50-årene reiste ikke Oslofolk så langt for å komme på påsketur. Svært mange reiste hit til Nittedal hvor togforbindelsen var god. Bildet under viser en stappfull perrong på Nittedal Stasjon.
På femtitallet var det utrolig mange som fant veien til Nittedal i påsken. Varingen kunne før påsken i 1956 varsle at det var ventet hele 5000 påskegjester hit. Det hadde i disse tre siste tiårene blitt bygget mange hytter i området – og det var til disse man fant veien. Og man må ha likt seg her – det er ingen tvil om at mange opp gjennom årene har blitt fastboende, og bygget hus på de gamle hyttetomtene.
Her er et innlegg som stod på trykk i Varingen før påsken i 1956:
5000 påskegjester til Nittedal
Påsken nærmer seg, og folket bur seg på ferie. Skolebarna sier leksene farvel for en ukes tid, det samme gjør lærerne. Det er bare oss vanlige lønnsmottakere som får nøye oss med de fire lovbestemte helligdager, pluss den halve påskeaften. Nå ja, riktig mange får nå fri i hele påsken da, så de kan dra til hytta og høyfjell for å boltre seg i barskere terreng enn vi har her hos oss. Men vi skal ikke klage, ligger ikke Nordmarka hos oss? Og er det ikke fine løyper innover mot Nannestad. Vil skal ikke lengte ut. Nei, tenk istedet på alle som lengter hit, og som drar på påsketur hit. Rundt regnet får nok bygden vår omlag 5000 påskegjester.
Vi hadde aldri trodd det, men det er lett å regne ut. Det finnes nemlig over 1000 hytter i Nittedal, og man kan nok gå ut fra at de blir fullsatte iår, nå som sneen ligger dyp og fin over marker og jorder og innover i skogene. For oss som skal ha hjemmepåske er det ingen nød iår nei.
Får vi bare sol så skal vi få brunfarge vi med, og det skal nok våre 5000 tilreisende påskegjester få og. Enten de nå drar innover i Nordmarka, opp på Varingskollen, eller inn på Holtekollen.
God Nittedalspåske alle sammen.
Baldy.