29. mars 2024

Alf Prøysen

Rigmor Delphin Alf Proysen med familie 1964
Alf Prøysen med familie hjemme i Stasjonsvegen i Nittedal, 1964. Foto: Rigmor Dahl Delphin

Alf Prøysen ble født 23.Juli 1914 på husmannsplassen Prøysen på Rudshøgda i Ringsaker. Prøysen ligger langs ”Præstvægen”, en kjerrevei som fikk navnet sitt etter presten i Ringsaker sogn. Han brukte den som snarvei mellom kirkene i Ringsaker og Veldre sogn.

Under gården Hjelmstad var det mange husmannsplasser en av dem var Prøysen. Familien bestod av Olaf og Julie Andreassen og barna Marie, Margit, Vesle-Olaf og Alf. Alf var den yng ste. Den eldste søsteren hadde moren til Alf før hun giftet seg med faren hans, og Vesle-Olaf var adoptert. Navneskikken den gang var at barna fikk etternavnet etter farens fornavn og het Olafsen. Da Alf ble voksen tok han navnet Prøysen.

Prøysen var som alle andre husmannsplasser, omtrent 15 mål jord. Det var stue, fjøs og låve, ei ku, et par sauer, en gris eller to og noen høner. Faren Olaf hadde arbeidsplikt på Hjelmstad 60 dager i året. Ellers hadde han betalt for gårdsarbeidet og var ofte på tømmerhogging mange mil unna.

proysenstuaMoren til Alf var stolt av alle barna sine, men hun hadde et spesielt forhold til minstegutten Alf. Han var som barn engstelig, redd store dyr, og likte best å sitte inne og tegne og skrive. Moren lot Alf få være som han var. ”Hæin lyt få gjøra det som passer for’n” sa hun.

De fleste husmannsunger måtte begynne å jobbe etter at de var konfirmert, men Alf Prøysen var heldig å fikk stipend, så han kunne gå på fylkesskolen. Her tjente han penger på å skrive stiler for skolekameratene.

I 1932 sluttet han på skolen og fikk seg jobb som grisekokk. Det var den dårligste jobben man kunne ha på den tiden. Seinere ble han sveiser.
Han var mye med i revyer og amatørskuespill, og likte å tegne og skrive.

I 1938 fikk han sine første dikt på trykk i ”Kooperatøren” og ”Arbeidermagasinet”.I 1942 begynte han å jobbe på Vøien gård i Asker. Den lå like ved Statens Småbrukslærerskole, og Alf ble med på revyene der som kulissemaler, forfatter og skuespiller.

a-p-2I 1945 debuterte han med novellesamlingen ”Dørstokken heme”. Det samme året fikk han sitt gjennombrudd som visedikter og sanger.

I 1948 giftet Alf seg med Else Storhaug og de flyttet i et lite rom hos Borghild Rud og Wilhelm Presto i Nittedal. De fikk to barn, Elin Julie og Alf Kjetil. I 1951 flyttet familien inn i annen etasje i en

tomannsbolig sammen med Ivar Halvorsen som laget Blå-skia, og hans familie i første.
I 1963 fikk de seg eget hus i Stasjonsveien.

Alf Prøysen var en aktiv forfatter som skrev mye, og var med i en mengde radioprogrammer i NRK. Han trivdes ikke så godt med fjernsynet, men han lagde en serie med visegjester i studio, og noen barneprogrammer. Bl.a. serien om Kanutten sammen med Anne Cath Vestly. Sommeren før han døde var han med på innspilling av en serie fjernsynsprogrammer om sitt liv.
I 1949 skrev Alf Prøysen den første viseboka for barn. Det var ”Lillebrors viser” med melodier av Finn Ludt og illustrasjoner av Øystein Jørgensen. Alf Prøysen var allerede kjent for barna fra Lørdagsbarnetimen, plater og etter at han hadde opptrådt, og boka ble godt mottatt. Så godt at boka er i dag omtrent umulig å få tak i og er veldig gammelt og verdifull.
Sammen med Anne Cath Vestly og Torbjørn Egner ble han med i Barnetimen for de minste i 1952. Mye av det han lagde, både i radio, på plater og i bøker, var for barn. Han ble kjent internasjonalt også, med bøkene om teskjekjerringa.

Alf Prøysen har bl.a skrevet:

Teskjekjerringa
Det var da det og itte nå
Snekker Andersen og Julenissen
Lillebrors viser
Sirkus Mikkelikski
Trost i taklampa
Dørstokken heme

Alf Prøysen døde av kreft 23. November 1970, og ligger begravet på Æreskirkegården på Vår Frelsers gravlund.

I boka ”Det var da det og itte nå” som kom ut et år etter at han var død, har Alf sjøl fortalt om barndommen sin til voksne lesere.

1.september 2001 ble det satt opp en statue av Alf Prøysen på Mosenteret i Nittedal. Da kom kongen og holdt tale, ordføreren holdt tale, og Nora Brockstedt sang Prøysens sanger. Det samme gjorde barnehagebarna i Nittedal. Fra før står det en statue av Alf Prøysen på Ringsaker. Minumentet ble i september 2019 flyttet til en mer egnet plassering ved bygdas kulturhus; Kulturverket Flammen.

På Ringsaker, kan man se på Prøysenstua. Den står sånn som den gjorde da Alf var liten, og man kan se hvordan han bodde som barn. Der er også det nye Prøysenhuset. Som er bygget til minne om Alf Prøysen.

Else Prøysen døde 24. juli i 2015, hele 99 år gammel. Hun ble bisatt i Nittedal Kirke 7. august.

Kilder: NRK.no, Varingen.no, Proysenhuset.no, Gyldendal.no, Buskerud-landbruk.vgs.no, Aftenposten.no             

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.