8. september 2024

Krigsårene i Nittedal

De aller fleste har vel sett bautaen som er reist ved Nittedal Ungdomsskole, og vet at bygda mistet 13 tapre menn og en kvinne.
Når det gjelder stasjonsområdet var den største endringen under krigen at mange hytteeiere fra Oslo benyttet hytta som fast oppholdssted under krigen. Dette var selvsagt et tryggere sted enn i byen hvor man var mer utsatt for bombing og bombetrusler.

Tyske soldater

Ellers var årene preget av knapphet på det meste. Utvalget hos kjøpmennene i stasjonsområdet var dårlig, men man gjorde det beste ut av det. Vinteren 1941 var sprengkald, og morgentemperatur ned mot – 30 var ikke uvanlig. Mangel på ved og frosne rør medførte store problemer.

Tyske soldater på Rotnes

Det er mye som kan skrives om krigen, og mange har gjort det. For deg som ønsker å få vite mer om krigen her i bygda, kan jeg trygt anbefale Per Ruuds bok «Krigsår i Nittedal». Dette er en nøktern og grei fremstilling av hva som skjedde i bygda. Den ble utgitt i 1995 for å markere 50-årsdagen for frigjøringen våren 1945. Boka kan kjøpes eller lånes på Nittedal Bibliotek.

Fangeleir på Åneby

Fangeleiren på Åneby

Ukjent for mange, men den første tyske konsentrasjonsleiren i Oslo-området  lå ved Fossen i Hakadal. Den lå på jordet nord for Hydrostasjonen. I bakgrunnen ser vi gamle Kirkeby Skole. Kommandanten het Georg Angerer og var bl a vaktsjef for tyskerne i Møllergt 19, og tysk spion fra 1934 da han kom til Norge. Leiren var i drift noen måneder i 1941.

Melkeleveranser

Aas gård i Hakadal hadde både i årene før og etter spesialleveranser av melk til barneinstitusjoner i Oslo. Melken ble kalt «Barnemelk» og ble fraktet med denne generatordrevne bilen.